Dinsdag 12 november 2019

Jong Oranje en EK-kwalificatie: hoe zat het ook alweer?

Wanneer_speelt_Jong_Oranje.jpg

Jong Oranje kan zich kwalificeren voor het UEFA EK 2021 voor spelers onder 21 jaar.

Hoe kan Jong Oranje zich ook alweer kwalificeren voor het EK? Hoe staan ze ervoor? Waar is het UEFA Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 21 jaar en hoe zit dat EK voor Jong Oranje in elkaar?

Met de EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen Gibraltar voor de boeg, kan (en zal waarschijnlijk, tegen deze 'voetbaldwerg') de ploeg onder leiding van KNVB-coach Erwin van de Looi op 12 punten uit 4 wedstrijden komen. In Poule 7 van de kwalificatiereeks zijn er voor Nederland en de andere landen Gibraltar, Portugal, Wit-Rusland, Noorwegen en Cyprus in totaal tien wedstrijden te spelen.

Stand Jong Oranje en overige standen alle poules
De standen van alle poules voor kwalificatie voor het EK Onder 23 vind je hier bij het programma van Jong Oranje.

EK Onder 21 in Hongarije en Slovenië | 16 te kwalificeren landen
Er zijn 53 landen in Europa die deelnemen aan de kwalificatiereeks. In alle negen poules gaat de winnaar naar het EK (UEFA Under 21 EURO). Ook de beste nummer twee van alle negen kwalificatiegroepen ontvangt een ticket om bij de Europese eindronde te mogen zijn. Hongarije en Slovenië organiseren het EK en mogen daarom sowieso al meedoen. Aangezien uiteindelijk zestien landen deelnemen, ontbreekt dan nog een aantal van vier landen: zij plaatsen zich via de play-offs. Aan deze play-offs voor kwalificatie doen de nummers twee van alle poules mee, uitgezonderd - zoals vermeld - de beste nummer twee die al een rechtstreeks ticket krijgt. Deze acht landen strijden in vier onderlinge wedstrijden (uit en thuis) om de laatste vier tickets. Wie tegen wie wordt uiteraard bepaald door middel van een loting. De play-offs zijn in oktober/november 2020.

Startdatum EK Jong Oranje: woensdag 9 juni 2021
Het EK 2021 voor spelers onder 21 jaar in Hongarije en Slovenië begint op woensdag 9 juni 2021. Het is voor het eerst dat er zestien landen aan meedoen. Tijdens de vorige twee edities (in 2017 en 2019) deden er twaalf landen mee, en de EK's daarvóór slechts acht landen per eindtoernooi. Tijdens de eindronde verdeelt de loting de zestien landenteams over vier poules (van vier dus). Daarna volgen de kwartfinales met de beste twee van elke poule, op traditionele wijze gevolgd door de halve finales en de eindstrijd van het UEFA EK Voetbal O21. De winnaar van die finale volgt titelverdediger Spanje op - als dat althans Spanje niet zelf is.

Programma Jong Oranje
Ondertussen heeft Jong Oranje al gewonnen van Jong Cyprus met 5-1, van Jong Portugal met 4-2 en van Jong Noorwegen met 0-4. Het programma met de komende wedstrijden van dit nationale elftal nét onder het Nederlands elftal, is als volgt, voor zover op dit moment bekend:

Gibraltar - Jong Oranje
Donderdag 14 november 2019, 19.00 uur, Victoria Stadion, Gibraltar
EK-kwalificatie 2021

Jong Oranje - Engeland
Dinsdag 19 november 2019, 18.30 uur, De Vijverberg, Doetinchem
Oefeninterland

Jong Oranje - Wit-Rusland
Vrijdag 27 maart 2020, Doetinchem
EK-kwalificatie 2021

Portugal - Jong Oranje
Dinsdag 31 maart 2020
EK-kwalificatie 2021

Wit-Rusland - Jong Oranje
Vrijdag 4 september 2020
EK-kwalificatie 2021

Jong Oranje - Noorwegen
Dinsdag 8 september 2020, Doetinchem
EK-kwalificatie 2021

Jong Oranje - Gibraltar
Donderdag 8 oktober 2020, Doetinchem
EK-kwalificatie 2021

Cyprus - Jong Oranje
Dinsdag 13 oktober 2020
EK-kwalificatie 2021

Wedstrijden Jong Oranje ook live te zien op televisie
De wedstrijden van Jong Oranje worden rechtstreeks uitgezonden op tv, telkens op één van de kanalen van Fox Sports.