Vrijdag 4 oktober 2019

UEFA Ranking Europese clubs: Nederland sterker op coëfficiëntenlijst

UEFA-ranking_coefficientenlijst_UEFA_clubs_Europa.jpg

Namens Nederland vergaren Ajax, Feyenoord, PSV en AZ belangrijke punten op de UEFA coëfficiëntenlijst: de UEFA-ranking voor Europese clubs.

Nederland heeft extra punten verzameld op de UEFA-ranking, de coëfficiëntenlijst van de UEFA voor Europese clubs. Door de goede resultaten van Ajax in de Champions League en AZ, Feyenoord en PSV in de Europa League is Nederland sterker op de negende plek komen te staan. Dit is van belang met het oog op mogelijke rechtstreekse deelname van de Nederlandse landskampioen aan de Champions League, zonder eerst voorronden te hoeven spelen.

Ajax won deze week uit bij Valencia (0-3) (zie ook: Poule H Champions League), AZ hield Manchester United op 0-0 (Poule L Europa League), PSV zegevierde bij Rosenborg met 1-4 (Poule D Europa League) en Feyenoord stuurde FC Porto naar huis met 2-0 (Poule G Europa League).

Nederland (nog altijd) 9e op UEFA-ranking
Daarmee stijgt Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst naar 32.750 punten, komend van 31.350 punten. Nederland staat hiermee nog altijd negende, maar heeft een sterkere positie verworven ten opzichte van direct achtervolger Oekraïne én België, de nummer acht. Concreet is dit belangrijk omdat Nederland seizoen 2019-2020 wil eindigen bij de beste tien clubs op deze UEFA-ranking. Want dan mag de landskampioen van ons land van het seizoen 2020-2021 rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League.

Mogelijk is ook plaats 11 op coëfficiëntenlijst UEFA voldoende
Er is ook nog een kleine 'ontsnappingsroute': de elfde plek op de UEFA-clublijst kan eveneens voldoende zijn om het genoemde recht te verkrijgen. Maar dan moet wel de Champions League-winnaar zich het seizoen erna opnieuw in de eigen nationale competitie kwalificeren voor de Champions League.

Dit is de stand / huidige UEFA-ranking t/m 21 oktober 2019:

1 Spanje 89.283 punten
2 Engeland 77.605
3 Duitsland 61.212
4 Italië 60.225
5 Frankrijk 51.748
6 Rusland 43.549
7 Portugal 43.449
8 België 35.300
9 NEDERLAND 32.750
10 Oekraïne 31.900
11 Turkije 31.000
12 Oostenrijk 29.925

Puntentelling UEFA-coëfficiëntenlijst
Als een clubteam zijn wedstrijd in de Champions League of Europa League gelijkspeelt, krijgt het één punt. Elke winstpartij levert voor de UEFA-clubranking twee punten op. Een verloren wedstrijd levert niets op. In een week met Champions League en Europa League worden alle punten van clubs uit eenzelfde land bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door het totaal aantal clubs dat aan het begin van de Europese competitie namens dat land actief was. In het geval van Nederland zijn dat er vijf: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en (het al in de voorronde uitgeschakelde) FC Utrecht. De coëfficiëntenranglijst wordt bijgehouden op basis van telkens de voorbije vijf seizoenen.

Welk recht heeft Nederland op basis van de coëfficiëntenlijst?
Als Nederland in de top 10 eindigt dit seizoen, mag het dus de landskampioen direct afleveren in de Champions League groepsfase. Ook mag één Nederlandse club dan nog altijd rechtstreeks naar de poulefase van de Europa League (dit geldt ook nog als Nederland eindigt op plaats 12). Daarnaast is er dan recht op één plaats in de voorronden van de CL en twee plaatsen in de voorronden van de EL - (dit laatste is nu voor Nederland al het geval én blijft zo als Nederland minstens 12e wordt). Pas als een land in de UEFA-ranking op plek 6 staat, mag het twee ploegen rechtstreeks afvaardigen in het Champions League-miljardenbal.