Woensdag 3 mei 2023

Speelschema en tv schema FIFA WK Voetbal Vrouwen 2023

Speelschema_WK_Vrouwen_2023.jpg

In de zomer van 2023 staat het wereldkampioenschap voetbal bij de vrouwen op het programma. Het speelschema van het WK Vrouwen is bekend. Wat betreft de uitzendingen op tv: in Nederland doet de NOS live verslag van de wedstrijden, waaronder die van de Leeuwinnen. Nederland speelt op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in Groep E tegen de Verenigde Staten, Vietnam en Portugal/Thailand/Kameroen. De FIFA Women's World Cup begint op 20 juli en eindigt op 20 augustus.

Het WK voetbal 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland begint met de poulefase bestaande uit acht groepen van vier landen. Op het speelschema staan daarmee 32 landen die elk een gooi doen naar de wereldtitel. De mondiale trofee is tot aan 2023 in handen van de Verenigde Staten. 'Bijna' had Nederland die eer gehad, maar de Leeuwinnen verloren de WK-finale van 2019, tegen de VS, met 2-0.

Het programma WK vrouwen laat als eerste 48 groepswedstrijden zien. Dit zijn de wedstrijden van Nederland in die fase, in Poule E:

Zondag 23 juli, 09.30 uur Nederlandse tijd, lokaal 19.30 uur:
Nederland - Portugal/Thailand/Kameroen
(winnaar kwalificatie play-offs)
Locatie: Dunedin, Nieuw-Zeeland, Dunedin Stadium

Donderdag 27 juli, 03.00 uur Nederlandse tijd, lokaal 13.00 uur:
Verenigde Staten - Nederland
Locatie: Wellington, Nieuw-Zeeland, Wellington Regional Stadium

Dinsdag 1 augustus, 09.00 uur Nederlandse tijd, lokaal 19.00 uur:
Vietnam - Nederland
Locatie: Dunedin, Nieuw-Zeeland, Dunedin Stadium

Speelschema WK

Nederland werkt net als alle andere deelnemers toe naar de 9e finale van het WK Voetbal Vrouwen in de FIFA-geschiedenis. Die eindstrijd is op zondag 20 augustus 2023, 20.00 uur lokale tijd, in Stadium Australia in Sydney, Australië.

SPEELSTEDEN

Er zijn op de FIFA Women's World Cup 2023 negen speelsteden: vijf in Australië (met zes stadions) en vier steden in Nieuw-Zeeland.

In Australië zijn dat het Stadium Australia & Sydney Football Stadium in Sydney, het Brisbane Stadium in Brisbane, het Melbourne Rectangular Stadium in Melbourne, het Perth Rectangular Stadium in Perth en het Hindmarsh Stadium in Adelaide.

In Nieuw-Zeeland zijn dat Eden Park in Auckland, het Wellington Regional Stadium in Wellington (speelstad OranjeLeeuwinnen), het Dunedin Stadium in Dunidin (tweevoudig speelstad OranjeLeeuwinnen) en het Waikato Stadium in Hamilton.

GROEPSFASE & KNOCK-OUTFASE VANAF ACHTSTE FINALES

De eerste te nemen horde is de groepsfase, die duurt van 20 juli t/m 3 augustus. De openingswedstrijd is Nieuw-Zeeland - Noorwegen, in Auckland, op donderdag 20 juli om 19.00 uur lokale tijd. Deze en alle daaropvolgende groepsduels bepalen welke beste nummers twee van elke poule doorstoten naar de volgende ronde: de achtste finales.

Dit zijn de acht poules:

POULE A
1 Nieuw Zeeland
2 Noorwegen
3 Filipijnen
4 Zwitserland

POULE B
1 Australië
2 Ierland
3 Nigeria
4 Canada

POULE C
1 Spanje
2 Costa Rica
3 Zambia
4 Japan

POULE D
1 Engeland
2 Winnaar Play-off B (Chili / Haïti / Senegal)
3 Denemarken
4 China

POULE E
1 Verenigde Staten
2 Vietnam
3 NEDERLAND
4 Winnaar Play-off A (Kameroen / Portugal / Thailand)

POULE F
1 Frankrijk
2 Jamaica
3 Brazilië
4 Winnaar Play-off C (Panama / Papoea-Nieuw-Guinea / Paraguay / Taiwan)

POULE G
1 Zweden
2 Zuid-Afrika
3 Italië
4 Argentinië

POULE H
1 Duitsland
2 Marokko
3 Colombia
4 Zuid-Korea

De achtste finales van het WK Vrouwen duren van 5 t/m 8 augustus. Daarin nemen de nummers één en twee van de poules het kruislings tegen elkaar op.

De kwartfinales zijn op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus.

De halve finales zijn op dinsdag 15 en woensdag 16 augustus.

De troostfinale op zaterdag 19 augustus gaat vooraf aan de finale op zondag 20 augustus.

TV SCHEMA WK

WK_Vrouwen_op_tv.jpg

Net als bij eerdere Europese en mondiale voetbal-eindtoernooien bij de vrouwen, is de NOS gerechtigd om de wedstrijden van het WK Vrouwen 2023 live in Nederland uit te zenden.

De Nederlandse publieke zender doet verslag op vertrouwde wijze. Namelijk door middel van een studioprogramma, live registratie van de meeste wedstrijden, sfeerreportages ter plekke en de gebruikelijke voorbeschouwingen en nabeschouwingen. De wedstrijden en samenvattingen zijn te zien op de publieke zenders NPO 1, NPO 2 en/of NPO 3, evenals online via livestreams op de NOS App en NOS.nl. Kijk voor de actuele informatie bij het WK 2023 tv-uitzendschema.

NOS: rechten op WK (2023), EK (2025) en kwalificatie
De NOS heeft in Nederland dus ook de uitzendrechten van de FIFA Women's Worldcup 2023. Dat geldt voor zowel de wedstrijden in de poulefase als voor de achtste finales, kwartfinales, halve finales, troostfinale en finale. De NOS had ook al de uitzendrechten van WEURO 2022 en de WK-kwalificatiewedstrijden van Nederland. Bovendien zijn na het WK 2023 ook de kwalificatiewedstrijden van de Oranjevrouwen voor het EK 2025 live bij de NOS te zien.

MEERDERE TIJDSVERSCHILLEN!
Let op: bij het WK Voetbal 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland is sprake van meerdere tijdszones. Dat betekent dat er in de gastlanden zelf al meerdere onderlinge tijdsverschillen zijn, los van de tijdsverschillen met Nederland. Op het speelschema op deze site staan zowel alle Nederlands begintijden van de wedstrijden vermeld als ook telkens het lokale tijdstip van aanvang.