Dinsdag 20 juli 2021

Speelschema Olympische Spelen Vrouwenvoetbal

Speelschema_Olympische_Spelen_Vrouwen_Voetbal.jpg

Het speelschema van het vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen van 2020 loopt van woensdag 21 juli t/m vrijdag 6 augustus 2021. Daarmee begint het voetbaltoernooi bij de vrouwen twee dagen eerder dan de officiële opening van deze uitgestelde zomerspelen in Tokyo, Japan. Het schema van de vrouwen begint op woensdag 21 juli met wedstrijden in alle drie de poules: E, F en G. Nederland speelt in poule F. De groepsfase bestaat uit drie speelronden: op 21, 24 en 27 juli. Datum kwartfinales: 30 juli. Datum halve finales: 2 augustus. Datum finale: 6 augustus 2021.

De twee landen die na de drie poulewedstrijden als hoogste in hun groep eindigen, gaan naar de kwartfinale. Dat geldt voor alle drie de poules. Ook de twee beste nummers drie gaan door naar de knock-outfase. Zo bestaan de kwartfinales uit de benodigde acht landen.

KWARTFINALES, HALVE FINALES EN FINALE

De kwartfinales staan alle vier op het programma op vrijdag 30 juli. De halve finales worden beide gespeeld op maandag 2 augustus. Voor de verliezers in de halve finale wacht de strijd om olympisch brons, op donderdag 5 augustus. De beide winnaars verdelen het olympisch goud en zilver in de finale van het olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen op vrijdag 6 augustus. De aftrap van deze eindstrijd is 11.00 uur Japanse, is 04.00 uur Nederlandse tijd. Locatie: het Japan National Stadium in Tokio.

POULEFASE

De landenteams zijn als volgt verdeeld over de poules:

POULE E: Japan, Canada, Groot-Brittannië, Chili

POULE F: Nederland, Brazilië, China, Zambia

POULE G: Australië, Verenigde Staten, Zweden, Nieuw Zeeland

De poulefase begint als volgt, op woensdag 21 juli:

09.30 uur: Groot-Brittannië - Chili | Sapporo Dome | Groep E
10.00 uur: China - Brazilië | Miyagi Stadium | Groep F
10.30 uur: Zweden - Verenigde Staten | Tokyo Stadium | Groep G
12.30 uur: Japan - Canada | Sapporo Dome | Groep E
13.00 uur: Zambia - Nederland | Miyagi Stadium | Groep F
13.30 uur: Australië - Nieuw Zeeland | Tokyo Stadium | Groep G

Programma Leeuwinnen
Nederland speelt in Groep F behalve tegen Zambia (13.00 uur Nederlandse tijd) ook tegen Brazilië (zaterdag 24 juli, zelfde tijdstip van aanvang) en China (dinsdag 27 juli, vanaf 13.30 uur). In Nederland is het 7 uur vroeger dan de lokale tijd in Japan alwaar de voetbalvrouwen zich bevinden.

Zie ook: Speelschema vrouwenvoetbal Olympische Spelen.

Programma_Olympische_Spelen_Vrouwenvoetbal_2021.jpg

SPEELSTEDEN EN WINNAARS

De speelsteden in Japan in en rondom Tokio zijn het Ajinomoto Stadion Tokyo, het Nationaal Stadion Tokyo, Sapporo Dome, Stadion Miyagi in Sendai, het Ibaraki Kashima Stadion, het Saitama Stadion en het International Stadium Yokohama.

Olympisch kampioen kan titel niet verdedigen
Regerend olympisch kampioen voetbal bij de vrouwen is Duitsland. De huidige bezitters van het olympisch goud zijn echter niet gekwalificeerd voor de komende editie in Japan.

Géén leeftijdslimiet
Speelsters van alle leeftijden zijn voor het vrouwenvoetbaltoernooi speelgerechtigd. Dit in tegenstelling tot bij de mannen, waar voor de Spelen een minimale leeftijd geldt van 23 jaar.

Winnaars olympisch vrouwenvoetbal
De eerste editie van het olympisch voetbal bij de vrouwen was in 1996. Dat betekent dat de editie in Japan de zevende is in de historie. De winnaars: in 2016 Duitsland, in 2012, 2008 en 2004 de Verenigde Staten, in 2000 Noorwegen en de allereerste gouden olympische medaille bij de voetbaldames in 1996 kwam (eveneens) in handen van de USA, tevens de huidig wereldkampioen vrouwenvoetbal.