Donderdag 9 mei 2019

VAR in alle play-offwedstrijden betaald voetbal

Video_Assistant_Referee_VAR.jpg

De videoscheidsrechter (VAR) is van de partij bij alle wedstrijden in de play-offs in Nederland in 2019.

De VAR wordt ingezet in alle wedstrijden van de play-offs om Europees voetbal én in de play-offs om promotie en degradatie. De VAR (Video Assistant Referee) is dus van de partij in alle komende play-offwedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal, zo heeft de KNVB laten weten.

Dat houdt in dat er gewerkt wordt met de VAR in de eerste ronde, in de halve finales en in de finale van de play-offs in de strijd om promotie en degradatie. En daarnaast in de halve finales en de finale in de play-offstrijd om een ticket voor Europa.

De Video Assistant Referee ofwel videoscheidsrechter doet inmiddels dienst bij zowel Eredivisiewedstrijden, in het KNVB Bekertoernooi vanaf de kwartfinales, in de genoemde fase van de play-offs én in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De VAR kan zich onder meer roeren bij de vraag of er wel of niet sprake is van een doelpunt, bij de vraag of het een strafschop moet zijn, bij de beslissing of een directe rode kaart op zijn plaats is en bij het toekennen van een rode of gele kaart aan de juiste speler.