Maandag 29 april 2019

Verdeling Europese tickets Nederlandse clubs 2019

Verdeling_Europese_tickets_Nederland.jpg

Welke clubs spelen in het seizoen 2019-2020 namens Nederland in de Europa League en Champions League?

Met de KNVB Bekerfinale in zicht rijst de vraag: speelt finalist Willem II Europees voetbal? Hangt dat af van of ze de beker winnen? Of gaan ze ook Europa in als ze op zondag 5 mei in Rotterdam verliezen van de andere finalist: Ajax?

Vind hier eveneens antwoord op de vraag: hoe worden in de Nederlandse Eredivisie de overige Europese tickets bepaald? En welke club speelt in welk Europees toernooi en in welke ronde: de Europa League, één van de voorrondes van de Europa League, de Champions League of in een voorronde van de Champions League?

Allereerst is er de Nederlandse deelname aan de Champions League. Die is weggelegd voor de landskampioen en voor de nummer twee van de Eredivisie. In 2019 zullen Ajax en PSV deze plaatsen verdelen. De club die de landstitel binnenhaalt, plaatst zich rechtstreeks voor de derde voorronde van de Champions League 2019-2020. De nummer twee, ook Ajax of PSV dus, kwalificeert zich voor de tweede voorronde (en moet dus een extra voorronde spelen om te kunnen doorstoten naar de groepsfase). Landskampioen worden heeft dus nog een ander groot voordeel: minder kwalificatiewedstrijden en een grotere kans om verder te komen in de Champions League.

Dan de KNVB bekerwinnaar. Ook hier speelt Ajax tot het laatst om de prijzen. Zoals bekend: tegen Willem II. Voor de winnaar van het KNVB bekertoernooi ligt er een Europees ticket in het verschiet voor deelname aan de derde voorronde van de Europa League. Als Ajax - dat al zeker is van deelname aan de (voorronde) van de Champions League - de Nederlandse beker wint, blijft dit toegangsbewijs voor de Europa League derde voorronde dus 'over'. In dat geval krijgt niet de verliezend bekerfinalist Willem II dit Europese ticket, maar de nummer drie van de Eredivisie.

Deze nummer drie van de Eredivisie - Feyenoord - had al recht op deelname aan de voorronde van de Europa League, maar dan in eerste instantie nog voor het spelen van de tweede voorronde. Wint Ajax de beker, dan is dat dus goed nieuws voor de Rotterdammers, omdat Feyenoord dan pas één EL-voorronde later hoeft in te stromen.

Maar als Ajax de KNVB bekerfinale wint is dat eveneens goed nieuws voor de nummer vier van de Eredivisie.
Deze zou normaal gesproken met de play-offs voor Europees voetbal moeten meedoen, maar krijgt in dat geval het oorspronkelijke Europese ticket van de nummer drie Feyenoord: toegang tot de tweede voorronde van de Europa League.

En... als Ajax de beker wint is dat óók nog goed nieuws voor de nummer 8 van de Eredivisie. Waar anders de nummers vier tot en met zeven van de Nederlandse competitie mogen strijden voor het laatste Europese ticket voor de Europa League, gaat dat bij een bekertriomf van de Amsterdammers tussen de nummers 5 t/m 8 van de Eredivisie.

Uiteraard is het voor heel Tilburg nog veel beter nieuws als Willem II de nationale beker zou winnen. Ook al omdat de ploeg van Adrie Koster dan naast een schitterende hoofdprijs ook Europees voetbal zou pakken: mogen meedoen aan de Europa League vanaf de derde voorronde. Verliest Willem II, dan is er voor de Tilburgers in de huidige opzet helaas ook géén Europees voetbal in 2019-2020.