info > ORANJE & KWALIFICATIE VOOR EURO 2020 (EK IN AMSTERDAM)

Kwalificatie_EK_2020.jpg

Het Nederlands elftal speelt vanaf herfst 2018 al in het kader van kwalificatie voor EURO 2020. De officiële kwalificatiereeks voor Oranje begint in maart 2019. Lees op Voetbalkalender.nl meer info over dit ingewikkelde format.

Na de uitschakeling voor het WK 2018, wil Oranje zich kwalificeren voor EURO 2020. Lees hier hoe het zit met het Europees kampioenschap in 2020. Waar en wanneer is het? Hoe kan het Nederlands elftal zich hiervoor plaatsen?

EK 2020: in dertien Europese landen

Het eerstvolgende EK voetbal is bijzonder qua opzet. De Johan Cruijff Arena in Amsterdam wordt tijdens het Europese eindtoernooi het toneel van vier wedstrijden. Drie van deze vier interlands zijn groepswedstrijden. De andere is een achtste finale. Behalve Nederland zijn er nog twaalf landen die optreden als gastheer. In totaal zijn er dus dertien landen/gastheren.

Acht speelsteden hebben tijdens EURO 2020 drie groepsduels plus een achtste finale
Net als Amsterdam hebben ook de volgende zeven speelsteden drie groepsduels plus een achtste finale: Bilbao (Spanje, stadion San Mamés), Brussel (België, Eurostadion), Boekarest (Roemenië, National Arena), Boedapest (Hongarije, Puskás Ferenc Stadion), Kopenhagen (Denemarken, Parken Stadion), Dublin (Ierland, Dublin Arena) en Glasgow (Schotland, Hampden Park).

Speelsteden met drie EURO-groepswedstrijden en een kwartfinale
De hierna genoemde vier speelsteden / landen hebben drie groepswedstrijden en een kwartfinale: Bakoe (Azerbeidzjan, Olympisch Stadion), München (Duitsland, Football Arena München), Rome (Italië, Olympisch Stadion) en Sint-Petersburg (Rusland, Stadion Sint Petersburg).

Halve finales én finale van EURO 2020 zijn in London
Het top of the bill Wembley Stadium in London (Engeland dus) is in 2020 het décor van zowel de beide halve finales als de finale van dit eerstvolgende Europees kampioenschap voor mannen.

>>> Aanleiding voor dit afwijkende Europese format is het 60-jarige bestaan van de UEFA.

Format Europees kampioenschap 2020

De 24 landen die zich plaatsen, worden op het EK verdeeld over zes poules van vier. De nummers een en twee van elke groep van EURO 2020 vervolgen hun weg in de achtste finales, samen met de vier beste nummers drie. Deze zestien ploegen worden tijdens knock-outs gereduceerd tot acht in de achtste finales, tot vier in de kwartfinales, tot twee in de halve finales en tot één winnaar in de EK-eindstrijd.

Speelt het Nederlands elftal tijdens het EK 2020 in Amsterdam?
Als het Nederlands elftal zich weet te plaatsen voor EURO 2020, dan speelt Oranje zeker twee van de drie groepswedstrijden in Amsterdam. Gaat het Nederlands elftal door naar de achtste finales en eventueel nog verder? Dan is er in die vervolgrondes géén garantie op een thuiswedstrijd.

Hoe kan het Nederlands elftal zich kwalificeren voor het EK 2020?
Uiteindelijk doen er 24 landen mee aan het Europese eindtoernooi, net zoals in 2016 voor het eerst al het geval was. Alle 55 landen moeten gewoon meedoen met de kwalificatiereeks, dus ook de dertien gastlanden van EURO 2020. Geen enkel land is automatisch gekwalificeerd.

Loting kwalificatie EURO 2020 met Oranje in december 2018
De Europese kwalificatie voor het volgende EK voetbal bestaat uit tien groepen van minimaal vijf teams. Om precies te zijn: vijf groepen van vijf teams en vijf groepen van zes teams. De loting voor de kwalificatiereeks van EURO 2020 is op 2 december 2018. De kwalificatiewedstrijden zelf beginnen in maart 2019 en eindigen in november 2019. Deze periode beslaat dus maar negen maanden, veel korter dan altijd het geval is geweest. Er zijn telkens twee speelrondes (uit- en thuiswedstrijd) in maart, juni, september, oktober en november. In totaal zijn er dus vijf keer twee is tien speelronden.

UEFA Nations League
De nummers één en twee van elke EURO 2020-kwalificatiegroep plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. Dat maakt dus alvast een totaal van twintig deelnemende landenteams aan het EK. Dan zijn er nog vier plekken te verdelen. Deze komen ‘tevoorschijn’ uit de play-offs van de Nations League. Op Voetbalkalender.nl lees je precies hoe deze UEFA Nations League in elkaar zit.

Opzet_EK_2020.jpg

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor het Nederlands elftal. Het WK 2018 is niet gelukt, het EK 2020 moet een ommekeer brengen.