Programma UEFA Nations League

Selecteer op:  
Programma_UEFA_Nations_League.jpg

Nations League voetbal seizoen 2020-2021

Nederlands elftal in UEFA NATIONS LEAGUE 2020-2021
September, oktober, november 2020
UEFA Nations League 6 wedstrijden Oranje
Meer info  
De Nations League begint in september 2020 en duurt tot november. Alle landen spelen in hun groep thuis en uit tegen elkaar. De vier groepswinnaars van Divisie A spelen in juni 2021 de finaleronde. In de lagere divisies staat vooral promotie op het spel naar een hogere Divisie: dat geldt voor alle groepswinnaars. Daarnaast geldt dat de twee beste landen van de Nations League die zich nog niet hebben gekwalificeerd voor het WK 2022, een ticket krijgen voor de play-offs met als inzet het winnen van één van de laatste drie Europese WK-tickets. Ook de tien landen die als tweede eindigen in hun WK-kwalificatiepoule, doen aan deze play-offwedstrijden mee.

Divisie A:

Groep 1:
1. Nederland
2. Italië
3. Bosnië en Herzegovina
4. Polen

Zie ook: Programma Nederlands elftal

Zie ook: Uitslag loting Nations League met groepsindelingen

Zie ook: Programma Nederlands vrouwenelftal


Programma Eredivisie | Programma Champions League | Programma Women's Champions League | Programma Europa League | Programma KNVB Beker | Programma Jong Oranje | Loting Champions League | Loting Europa League | Loting KNVB beker | Programma Nederlands vrouwenelftal | Champions League op tv | Europa League op tv | KNVB Beker op tv | Wedstrijden Oranje op tvNations League seizoen 2019-2020

Hoe werkt de UEFA Nations League? De Nations League is een competitie in plaats van de traditionele losse oefenwedstrijden. Deze opzet is spannender, omdat er sprake is van promotie en degradatie naar één van de vier Divisies. Bovendien komt er een overall winnaar uit de bus én zijn er via de play-offs van de Nations League tickets te verdienen voor deelname aan het EK (EURO) 2020.

Aan de UEFA Nations League doen 55 landen mee. In Divisie A spelen de hoogst genoteerde landen op de UEFA-ranking. In Divisie D spelen juist de laagst geklasseerde landen. De landen in Divisie B en Divisie C zitten daar tussenin.

In Divisie A en Divisie B zijn er vier groepen van drie landen. In Divisie C zijn er één groep van drie landen en drie groepen van vier landen. In Divisie D zijn er vier groepen van vier landen.

De 3 keer 4 = 12 groepswinnaars uit de Divisies B, C en D promoveren naar de eerstvolgende hogere Divisie. De nummers laatst van de 3 keer 4 = 12 groepen uit de Divisies A, B en C degraderen naar een Divisie lager.

De vier groepswinnaars uit Divisie A met daarin de toplanden kunnen logischerwijs niet meer promoveren. Zij spelen echter wel in de UEFA Nations League finales. Deze staan voor het eerst op het programma in 2019, op basis van de resultaten in 2018. Elk even jaar is er al decennia lang een EK of WK, maar nu is er ook in de oneven jaren een winnaar: die van de UEFA Nations League.

Voor álle groepswinnaars in álle vier de Divisies - dat zijn er dus in totaal 4 x 4 = 16 - ligt er een 'bonus' in het verschiet. Zij verdienen hiermee namelijk deelname aan de play-offs voor kwalificatie voor het Europees kampioenschap.

In elke Divisie spelen hierin de vier groepswinnaars tegen elkaar via knock-outs. Dat gaat om twee halve finales, een wedstrijd om de derde plek en de wedstrijd om de eerste plek. Deze laatste wedstrijd is de finale van de betreffende Divisie A, B, C of D, met als inzet een ticket voor het EK. Hierdoor kan nu ook een klein(er) voetballand zich makkelijker plaatsen voor de Europese eindronde. In Divisie A is de winnaar van de play-offs tevens de overall winnaar van de UEFA Nations League.

Waar voorheen de groepsnummers drie van de reguliere Europese EK-kwalificatiegroepen play-offs voor plaatsing voor het EK mochten spelen, gebeurt deze 'herkansing' nu dus via de Nations League. Uiteraard is er ook nog de reguliere kwalificatiereeks voor het EK (als eerste EURO 2020). Daaruit plaatsen de nummers één en twee van elke kwalificatiepoule zich nog altijd rechtstreeks.

Plaatst een land zich via de normale kwalificatiereeks al rechtstreeks én verdient deze via de UEFA Nations League een play-offplek voor EK-kwalificatie? Dan staan dit land zijn plaats in deze herkansingsronde af aan het land dat achter hen is geëindigd.

Uiteindelijk zijn er twintig landen die zich rechtstreeks plaatsen voor het EK: van alle tien de groepen in de reguliere kwalificatiereeks de beste twee teams. Daar komen dus via de play-offs van de Nations League één land uit Divisie A, één land uit Divisie B, één land uit Divisie C en één land uit Divisie D bij. Dat maakt samen 24 deelnemende landen aan EURO 2020.

Overigens mogen landen tussentijds ook gewoon onderlinge oefeninterlands spelen.

>>> Alle groepswedstrijden van de Nations League worden verdeeld over zes speelrondes in september, oktober en november 2018. Het gaat hierbij telkens om drie keer twee interlands kort achter elkaar.

>>> De loting voor de kwalificatiereeks van EURO 2020 is op 2 december 2018.

>>> De officiële Europese kwalificatiewedstrijden beginnen in maart 2019 en eindigen in november 2019.

>>> De play-offwedstrijden in de UEFA Nations League zijn in maart 2020.


Zie ook: Programma Nederlands elftal

Zie ook: UEFA Nations League: hoe werkt het?

Zie ook: Oranje en kwalificatie EK: hoe werkt EURO 2020?