Maandag 11 maart 2019

Rechtstreeks ticket Champions League voor Nederland?

Programma_Champions_League.jpg

Krijgt Nederland voor het seizoen 2019-2020 een rechtstreeks ticket voor de Champions League?

Rechtstreekse plaatsing voor de Champions League voor Nederland: dankzij de prestaties van Ajax - met de 1-4 winst in Madrid tegen Real in het bijzonder - behoort een gunstig CL-ticket voor Nederland weer tot de nabije mogelijkheden.

Kampioen Eredivisie Nederland naar groepsfase Champions League?
Ook al omdat het Oostenrijkse Red Bull Salzburg in de achtste finales van de Europa League van Napoli verloor, heeft Oostenrijk plek elf op de UEFA-coëfficiëntenlijst (in elk geval voorlopig) moeten afstaan aan Nederland. Die plaats op de UEFA-ranglijst is bepalend bij de vraag of de kampioen van Nederland in het seizoen 2019-2020 weer rechtstreeks de Champions League in mag, dus zonder voorronden te hoeven spelen.

Stuivertje wisselen met Oostenrijk
Nederland heeft 31.233 punten op de UEFA-ranking voor clubs, tegenover 30.850 voor Oostenrijk. Concreet houdt dit in dat als Napoli daadwerkelijk Red Bull Salzburg uitschakelt in de Europa League in de returns van de achtste finales, het directe toegangsbewijs voor ons land een feit is. Maar ook een gelijkspel van de Oostenrijkse tegen de Italiaanse club, volstaat voor een voor Nederland gunstige ontwikkeling. Een voorwaarde daarbij is nog wel dat de winnaar van de Champions League seizoen 2019-2020 zich via de nationale competitie van het betreffende land weer voor het miljardenbal kwalificeert.

Spanje op nummer één UEFA-clubranglijst
De landen die op moment van schrijven de nummers 1 tot en met 10 vertegenwoordigen op de UEFA-coëfficiëntenlijst zijn achtereenvolgens Spanje, Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Portugal, België, Oekraïne en Turkije. Vlak daarachter zitten dus Nederland en Oostenrijk. Bij de plaats op deze ranglijst tellen de prestaties mee van de landenclubs van telkens de voorbije vier seizoenen, plus de wedstrijden in het lopende seizoen.

Wie haalt méér punten: Ajax in CL of Red Bull Salzburg in EL?
Mocht Red Bull Salzburg wél winnen van Napoli op donderdag 14 maart, dan wordt Nederland weer twaalfde. Vervolgens geldt dan het volgende: als Salzburg met deze winst Napoli daadwerkelijk uit de Europa League weet te stoten (de heenwedstrijd eindigde in 3-0 voor Napoli), dan speelt de Oostenrijkse club nog minimaal twee wedstrijden in de EL-kwartfinales. Verder zijn er géén Oostenrijkse clubs meer dit seizoen in Europa. In Nederland is er al wel zéker een club (niet meer en niet minder) die nog minimaal twee wedstrijden dit seizoen in Europa tegoed heeft: Ajax in de kwartfinales van de Champions League.

Ajax mogelijk aan één punt genoeg voor direct CL-ticket NL
Zou Salburg wél winnen in de return van Napoli maar is het resultaat van die wedstrijd onvoldoende om de Italianen uit de Europa League te stoten, dan heeft Ajax aan één punt in de kwartfinales genoeg om Nederland aan de elfde pluk op de UEFA-clubranglijst te helpen. Schakelt Salzburg Napoli uit, dan gaat het erom welk team (Ajax of Salzburg) in de kwartfinales van respectievelijk de Champions League en Europa League de meeste wedstrijdpunten binnenhaalt. Tegen wie de Amsterdammers dat dan zouden moeten doen, is bekend na de loting van de Champions League op vrijdag 15 maart, 12.00 uur. Zie ook: loting Europa League.