info & opzet > UITLEG UEFA NATIONS LEAGUE

Wanneer_speelt_Oranje_in_UEFA_Nations_League.jpg

Ook het Nederlands elftal speelt in de UEFA Nations League. Via deze nieuwe competitie is er onder andere een play-off ticket te verdienen voor EURO 2020, het EK dat plaatsvindt in onder meer Nederland: in de Johan Cruijff Arena.

Wat is de UEFA Nations League? Wanneer speelt Nederland? Hoe zit deze nieuwe competitie voor Europese landenteams in elkaar? En wanneer zijn de wedstrijden van Oranje én andere landen in deze Nations League? Lees hier info over de play-offs voor het EK 2020 en de overige kenmerken van deze Europese competitie.

Tickets EK 2020: deels via play-offs Nations League
De Nations League is een speciale competitie in plaats van het spelen van oefeninterlands. Voormalige oefenwedstrijden tussen landen worden dankzij dit aangepaste format spannender. Alleen al omdat een land kan promoveren en degraderen naar één van de in totaal vier Divisies. En ook omdat er via de play-offs van de Nations League tickets te verdienen zijn voor deelname aan het EK 2020.

Divisie A, B, C en D
In totaal zijn er 55 deelnemende landen: zij zijn alle aangesloten bij de UEFA. De UEFA-landenranking bepaalt welke landen beginnen in Divisie A, welke in Divisie B, welke in Divisie C en welke in Divisie D. League A bestaat uit de landen die (per oktober 2017) het hoogst op deze UEFA-ranglijst staan, en voor Divisie D geldt precies het tegenovergestelde. Divisie B en C zitten er logischerwijs tussenin.

Loting groepsfase Nations League was in januari 2018
In elke Divisie zijn er meerdere groepen. Divisie A en Divisie B bestaan uit vier groepen van drie landen. Divisie C bestaat uit één groep van drie landen, en uit drie groepen van vier landen. League D bestaat uit vier groepen van vier teams. De loting voor de groepsfase van de Nations League was op 24 januari 2018 (in Lausanne). Hier vind je de uitslag van de loting Nations League. En hier vind je de wedstrijden van Oranje in Divisie A, Groep 1 (A1) van de Nations League tegen Duitsland en wereldkampioen Frankrijk.

Nations League en plaatsing bij loting EK 2020 Nederland

De overall ranking van landen in de UEFA Nations League is óók van invloed op de samenstelling van de potten tijdens de loting voor de eerstvolgende kwalificatiereeks voor het EK 2020.

Promoveren en degraderen
De vier groepswinnaars van zowel Divisie B, Divisie C als Divisie D promoveren. Dat gaat dus om twaalf landen. De hekkensluiters van de drie keer vier groepen in Divisie A, Divisie B en Divisie C degraderen. Ook hier gaat het dus om twaalf landen. Als voorbeeld: de vier groepswinnaars van Divisie C promoveren naar Divisie B, terwijl de vier nummers laatst uit Divisie B degraderen naar Divisie C.

Nations League Finals: ook Europese winnaar in oneven jaren
De vier groepswinnaars die al uitkomen in Divisie A, kunnen niet meer promoveren, maar strijden wel in de UEFA Nations League Finals. Voor het eerst is hiervan sprake in 2019. Het gaat hier om de top-landenteams van Europa. In de even jaren is er altijd een EK of WK, en vanaf nu is er in de oneven jaren een winnaar van de UEFA Nations League. Er is met deze nieuwe opzet dus elk jaar een winnend Europees landenteam.

Play-offs kwalificatie EURO 2020
Een ander voordeel voor alle groepswinnaars (de vier groepswinnaars van Divisie A, plus de vier groepswinnaars van Divisie B, plus de vier groepswinnaars van Divisie C, plus de vier groepswinnaars van Divisie D) is dat zij hiermee een ticket winnen voor de play-offs in de strijd om EK-kwalificatie.

Knock-outs op weg naar EK
Dat betreft dus zestien landen. In elke Divisie geldt dat de vier groepswinnaars in deze play-offs tegen elkaar spelen volgens het principe van knock-outs: twee halve finales, gevolgd door een wedstrijd om de derde plek en een wedstrijd om de eerste plek. Laatstgenoemde wedstrijd is feitelijk de finale van de play-offs in de betreffende Divisie (A, B, C en D), met als inzet een ticket voor deelname aan het EK. Bij Divisie A is het bovendien dus zo dat ‘hun’ play-offronde de algehele UEFA Nations League-winnaar bepaalt.

Opzet_UEFA_Nations_League_-_info_en_programma.jpg

De opzet van de Nations League maakt het ook makkelijker voor bijvoorbeeld een voetballand als Wales om zich (via de play-offs) te plaatsen voor het EK.

Welke landen plaatsen zich voor het EK (2020 en verder)?
De UEFA Nations League bepaalt zoals gezegd welke landen in de play-offs mogen strijden voor een EK-ticket. Dit is in feite een herkansing die in vroegere jaren was weggelegd voor de groepsnummers drie van de reguliere Europese EK-kwalificatiereeks.

Rechtstreekse plaatsing via de ‘normale’ EK-kwalificatie
De reguliere kwalificatiereeks voor het EK staat voor het grootste gedeelte los van de Nations League. In de kwalificatiereeks voor EURO 2020 plaatsen de nummers één en twee van elke groep zich nog altijd rechtstreeks. Landen die dit voor elkaar krijgen en óók via hun prestaties in de Nations League het recht verdienen op het spelen van de play-offs, staan hun plaats in de play-offs af aan het land dat achter hen is geëindigd.

24 deelnemers aan EURO 2020 in dertien landen
Uiteindelijk zijn er twintig landen die zich rechtstreeks plaatsen voor het EK: van alle tien de groepen in de reguliere kwalificatiereeks de beste twee teams. Daar komen dus via de play-offs van de Nations League één land uit Divisie A, één land uit Divisie B, één land uit Divisie C en één land uit Divisie D bij. Dat maakt samen 24 deelnemende landen aan EURO 2020.

Ook een ‘dreumes’ kan naar het EK
Noot: laag geklasseerde landen die via de ‘echte’ kwalificatiereeks voor EURO 2020 normaal gesproken géén kans maken op EK-kwalificatie, hebben nu een grotere mogelijkheid om op het grote Europese eindtoernooi toch van de partij te zijn. Immers, ook bijvoorbeeld de winnaar van Divisie D, met daarin de ‘slechtste’ voetballanden van Europa, mag naar het EK.

Ook 'echte' oefeninterlands blijven mogelijk

Overigens: landen mogen onderling tussentijds ook gewoon ‘echte’ oefeninterlands plannen.

Wanneer zijn de wedstrijden van de Nations League (en andere data kwalificatie EURO 2020)?

  • De loting voor de groepsfase van de Nations League was op 24 januari 2018 (in Lausanne). Zie hier de uitslag van deze loting.
  • Alle groepswedstrijden van de Nations League worden verdeeld over zes speelrondes in september, oktober en november 2018. Het gaat hierbij telkens om drie keer twee interlands kort achter elkaar.
  • De loting voor de kwalificatiereeks van EURO 2020 is op 2 december 2018.
  • De officiële Europese kwalificatiewedstrijden beginnen in maart 2019 en eindigen in november 2019.
  • De play-offwedstrijden in de UEFA Nations League zijn in maart 2020.